Uwezo

Vught-Kaapstad per motor

Motorrijden met een handicap onmogelijk? Écht niet!
Gerwin van Uden

Kinderen in Zambia geholpen

Eind 2010 raakte ik, in een café, in gesprek met een onbekende man. We hadden het over motorrijden en reizen, dromen en avontuur.

Na een tijdje met elkaar gesproken te hebben vielen alle puzzelstukjes van ons gesprek in elkaar en zei ik tegen hem: “René, zullen we met de motor van Vught naar Kaapstad rijden. Mét gehandicapte motorrijders voor gehandicapte kinderen?”

1 gesprek, 2 gehandicapte motorrijders. 6 maanden onderweg. 24.000 kilometer.

Met een groep fijne mensen om me heen verzameld is een stichting opgericht, een vrachtwagen omgebouwd tot camper, een zijspan geprepareerd en mijn motor aangeschaft en aangepast, enthousiaste sponsoren en donateurs gevonden, evenementen georganiseerd, trainingen gevolgd, kilometers gemaakt om zitvlees te krijgen. Kortom na plezier, bloed, zweet en tranen was, drie jaar na dat ene gesprek, het moment daar. 

30 augustus 2014 vertrokken we met veel toeters, bellen en belangstelling van Vught naar Kaapstad. Een motorreis van zo’n 24.000 km, door 22 landen voor de boeg.

Met dit project hebben we ruim €8.500,-  overhandigd aan het Liliane Fonds. Met dit geld zorgt het fonds dat ca. 40 kinderen met een handicap in Zambia, weer mee kunnen doen.

Uwezo is een woord uit het Swahili en betekent zoveel als ‘vermogen’ of ‘kracht’. Het vermogen en de kracht, van mensen met een beperking, om díe uitdagingen aan te gaan die niet vanzelfsprekend lijken. En ook het vermogen van ons als ‘westerse mensen’ om iets te doen voor onze medemens in Afrika, maar zeker ook de kracht en levenslust van de Afrikanen zelf en hun magistrale continent. Als laatste verwijst het woord Uwezo naar het vermogen en de kracht van de motoren en de 4×4.  vrachtwagen waarmee de expeditie wordt gedaan.

Website stichting: Uwezo.nl